p

Ontdek het Hybrid Heat Pump Platform

Ontdek het Hybrid Heat Pump Platform

BtecCH maakt, samen met producenten van warmtepompen, installateurs, opleidingscentra, netbeheerders en brandstofverdelers, deel uit van het Hybrid Heat Pump Platform.

Wij beschouwen hybride warmtepompen als één van de oplossingen om de energietransitie van België en de verwarming van bestaande gebouwen in het bijzonder, op een betaalbare en haalbare manier te versnellen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een systeem waarbij een elektrisch aangedreven warmtepomp op maat van de woning, samenwerkt met een verwarmingsketel op gas of stookolie om een huis en eventueel ook het sanitair water te verwarmen.

Afhankelijk van de buitentemperatuur, de gevraagde warmte en rekening houdend met energieprijzen en CO2-uitstoot, zal een intelligent beheerssysteem beide of een van beide warmtebronnen aanspreken.

Je kan op twee manieren, vrij eenvoudig en snel hybride verwarmen:

  • door een warmtepomp toe te voegen aan een bestaande ketel of;
  • door warmtepomp en verwarmingsketel samen te installeren.

De energietransitie versnellen en de infrastructuurkosten onder controle houden

Een hybride warmtesysteem verlaagt dus voor vele gezinnen de drempel om hun woning op de korte termijn duurzamer te maken. Samen met de gezinnen die duurzaam bouwen en verbouwen, zullen we er zo sneller in slagen om de ambitieuze Europese Klimaatdoelstellingen waar te maken. Bovendien zonder een lock-in te creëren die een verdere verduurzaming van het woningenbestand zou tegenhouden.

Met hybride warmtepompen blijven we gebruik maken van de bestaande en wijdverbreide netinfrastructuur voor elektriciteit en gas, kunnen we de extra investeringen in een versterking van het distributienet milderen of helpen spreiden in de tijd.

Meer details over onze visie kan u terugvinden in de volledige position paper op de website van het platform.