ICAESE 2024 stelde de kwaliteit van het onderzoek centraal

ICAESE 2024 stelde de kwaliteit van het onderzoek centraal

De eerste internationale conferentie over geavanceerde energie en structurele engineering (ICAESE – International Conference on Advanced Energy and Structural Engineering), die in samenwerking met universiteiten en opleidingscentra door BtecCH werd georganiseerd, vond op 16 en 17 december 2024 in Brussel plaats. 

Heel wat studenten, academici en onderzoekers uit verschillende landen tekenden present op deze conferentie in het teken van geavanceerde energie en structurele engineering. Ze konden er ervaringen en onderzoeksresultaten uitwisselen. De debatten werden gemodereerd door Werner Neuville en Samir Khatir, respectievelijk General Manager en Technical Manager van BtecCH.


Internationale experts gaven presentaties op hoog niveau over de vooruitgang op het vlak van bijvoorbeeld nanocomposieten, zonne- en windenergie, duurzaamheid en kostenefficiëntie van microbiële brandstofcellen, nieuwe materialen en kunstmatige intelligentie (AI). Dat alles werd geïllustreerd aan de hand van casestudy’s. Werner Neuville stelde het rapport van BtecCH over CO2-reductie in bestaande verwarmingsinstallaties voor. Hij besprak het thema van hernieuwbare brandstoffen in de verwarmingssector en gaf meer uitleg over de kostenbesparingen en de verlaging van de CO2-uitstoot waartoe het gebruik van hernieuwbare vloeibare en gasvormige brandstoffen kan leiden.


Wat hernieuwbare alternatieven voor gasolie-verwarming betreft, legde Werner Neuville het potentieel uit van HVO (hydrotreated vegetable oil) voor gebruik in R33 (een mengsel van mazout en een derde hernieuwbare componenten, waaronder 26% HVO en 7% FAME), en lichtte toe dat de productiecapaciteit van HVO voldoende is voor R33 en om het mazoutverbruik in België volledig te vervangen, zodra het wettelijke kader voor de commercialisering ervan dat toelaat. De General Manager van BtecCH besloot zijn uiteenzetting met de open vraag: “Hoe brengen we nu alle goede ideeën die tijdens deze internationale conferentie naar voren zijn gekomen in de praktijk?”

Twee dringende thema’s


ICAESE verwelkomde ook een bekende gast in de persoon van Marie-Christine Marghem, voormalig federaal minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling, parlementslid en burgemeester van Doornik. Zij leidde het seminarie in door erop te wijzen dat België, net als de rest van de wereld, af te rekenen heeft met twee dringende thema’s: de strijd tegen de klimaatverandering en de energiebevoorradingszekerheid. Deze uitdagingen vragen om een snelle maar evenwichtige transitie, benadrukte ze. En die moet uitgaan van een energiemix die bestaat uit een combinatie van hernieuwbare energieën en kernenergie. Beide pijlers garanderen een duurzame, betaalbare én beschikbare energie. 

Nog even herhalen dat minister Christine Marghem in 2015 het Energietransitiefonds in het leven heeft geroepen, dat 118 projecten rond drie federale energieassen heeft ondersteund: (1) hernieuwbare energie (windturbines in de Noordzee en biobrandstoffen), (2) kernenergietoepassingen en (3) bevoorradingsvoorzieningszekerheid en evenwicht van het transportnetwerk.

Bron: Brafco